Fijn motorisch

Als fijn motorische beweger heb je een talent voor oog-hand (/voet) coördinatie en wordt je vaak gezien als technisch vaardig.

De fijne motoriek is een stijl van beneden naar boven (bottom-up), waarbij de bovenbenen belangrijk zijn bij het overbrengen van kracht en snelheid op een beweging. Vaak zie je dat mensen met deze stijl het prettig vinden om informatie uit de spieren te gebruiken, waardoor je vaak hoeken ziet in de gewrichten. Een voorbeeld is de diepe zig-zag landing bij de vertesprong.

Verder kenmerkt deze stijl zich door de ontkoppelde manier van bewegen. Bij het overbrengen van snelheid op een beweging maken zij gebruik van een tegenrotatie, waarbij de heuplijn tegengesteld beweegt van de schouderlijn. Ze zijn vaak goed in het bewegen in een kleine ruimte en houden ervan als ze technisch naar oplossingen moeten zoeken.

Mensen met een fijn motorische stijl houden van specifieke tips die gaan over wat ze moeten doen en ook hoe ze de beweging moeten uitvoeren. De aanwijzingen kunnen gaan over details (delen van) een beweging.

  • Voorkeursprofielen ISTJ, ISTP, ESTP en ESTJ
  • Thema Motorische stijlen
  • Kenmerken Ontkoppelde bottom-up motoriek, is technisch vaardig, talent voor oog-hand(voet- coördinatie, houdt van specifieke tips (wat, hoe, waar).