Grof motorisch

Als Grof motorische beweger heb je een talent voor het overbrengen van kracht op een beweging. Je gebruikt doorgaans je hele lichaam voor het inzetten van een beweging (grote lichaamsspieren).

De Grove motoriek is een stijl van beneden naar boven (bottom-up), waarbij de bovenbenen belangrijk zijn bij het overbrengen van kracht en snelheid op een beweging. Vaak zie je dat mensen met deze stijl wat dieper inveren (spanning op de bovenbenen), waardoor je vaak hoeken ziet in de gewrichten, met name de enkel en knie. Een voorbeeld is de diepe zig-zag landing bij de vertesprong.

Verder kenmerkt deze stijl zich door de gekoppelde manier van bewegen. Bij het overbrengen van snelheid op een beweging houden zij de schouder- en heuplijn in 1 vlak. Bij het nemen van een vrije trap zie je bijvoorbeeld dat ze een soort klapbeweging maken (dwz. schouder en heuplijn staan parallel, bovenlijf knikt naar voren).

Mensen met een Grof motorische stijl houden van ruimtelijke aanwijzingen en willen de beweging kunnen voelen. Een tip die gaat over een klein deel van de beweging kunnen ze vaak moeilijker verwerken. Liever ontvangen ze tips over de start van de beweging, of de uitgangshouding (waar moeten ze de spanning voelen?), waarna het lichaam als vanzelf de beweging verder afmaakt.

  • Voorkeursprofielen ISFJ, ISFP, ESFP en ESFJ
  • Thema Motorische stijlen
  • Kenmerken Gekoppelde bottom-up motoriek, zet hele lichaam in bij bewegen, talent voor overbrengen van kracht op beweging, houdt van ruimtelijke aanwijzingen.