Scannende kijker

Als Scannende kijker scan je de omgeving en vorm je een beeld van de omstandigheden waarin je zit. Je creërt op deze manier overzicht, herkent snel als er iets verandert en verkent zo de mogelijkheden om te handelen. De valkuil is dat je te veel prikkels uit de omgeving waarneemt en hierdoor afgeleid raakt. Dit kan ervoor zorgen dat je dingen vergeet, te veel risico neemt of slordiger bent in je uitvoering.

Als voorbereiding op een belangrijk prestatiemoment (wedstrijd of presentatie), kan het zinvol zijn om je aandacht te verleggen naar jezelf, bijvoorbeeld door stil te staan hoe je iets wilt gaan uitvoeren (inbeelden van de actie of handeling) en/of je even af te sluiten van de omgeving (rustige plek zoeken). Hierdoor voorkom je dat je je te veel laat (af-)leiden door omstandigheden en focus je bewust even op jezelf en jouw eigen taak of rol.

  • Voorkeursprofielen ESTP, ESFP, ENFP en ENTP
  • Thema Aandachtsstijlen
  • Kenmerken Globale naar buitengelichte stijl, scant de omgeving en creëert overzicht, wordt afgeleid door prikkels om zich heen, concentreert zich door bewust op zichzelf (bijv.ademhaling) te letten.